Вплив вологості основ на спортивні підлогові покриття відмінні від паркетних

 

Мабуть кожен, хто хоч раз у житті заходив у спортивні зали, у яких в якості спортивного підлогового покриття застосовано щось еластичне схоже на резину / пластік / лінолеум , у вигляді чи суцьлогого покриття, чи фігурної плитки, чи імітуючого дошки з дерева — відчував носом якийсь сторонній запах. 

До речі — такий самий запах ви точно багато раз могли відчувати, коли заходили в великі торгові магазини, які продають: ковроліни / ламінати / та інші підлогові покриття зроблені не з натуральних материалів. Але у цій статті мова піде не про продукцію з «мас-маркетів», а саме про такі підлогові покриття, в тому числі для спортзалів, які за звичайних умов майже не мають запаху, тобто про дорогі імпортні спортивні покриття що мають сертифікати які запевняють вас в своїй повній безпечності та екологічності.

Перевіряємо емісію шкідливих речовин у спортзалі

Типовий спортивний зал з якісним спортивним еластичним підлоговим покриттям, укладеним на основу з підвищеною вологістю, та незаблокованою емісією шкідливих речовин в основі

Але в одних залах цей запах ледь чутний, в других сильно чутний, а в третіх не чутний зовсім. І хоча у кожній людиня, яка зайшла в такий зал, чи яка вала відношення до його створення, може бути своя версія появи цього запаху, я точно впевнений що ні хто з цих людей: чи тих хто буде у цьому залі займатися, чи ті хто його будував, і тим більше ті хто таким залом володіє — не хотіли б щоб якісь штучні сторонні запахи взагалі були присутні у такому спортивному залі. 

Але запах — це тільки наслідок. А причина запаху — може складатися з декількох факторів.

Замовник зазвичай у таких випадках каже.

Але, як же ж так?! Ми ж купували якісне, імпортне, брендове, дороге, з купою Сертифікатів! Ми ж укладали покриття за допомогою дорогих сертифікованих клеїв точно за інструкцією! За що ж нам така біда?!

І що? Вам це допомогло?

Ні. А хто ж в цьому винен? Може нам підсунули щось не те? Може Сертифікат від одного покриття, а привезли інше, схоже? Бо мене ж перед купівлею водили в зал з таким самим покриттям, і там ні якого запаху не було… Може вого повоняє та «видохнеться»?… треба тільки почекати…

Десь приблизно такі думки приходять до кожного власника спортивних залів, які вклали кошти в якісне підлогове спортивне покриття, але чують явно штучні хімічні запахи, які видаляють тільки регулярним провітрюванням. Але чи можна було б тих запахів запобігти, чи хоча б мінімізувати?

Давайте розбиратися!

Що теоретично може тхнути у спортивному залі? 

В принципі — що завгодно, але максимально сильно буде тхнути тим, що має саме велику площу і ближче до вас знаходиться. А це — підлога. А на підлозі — як раз те саме спортивне покриття з якогось полімерного матеріалу, який продавці можуть називвати по різному: лінолеум, вініл, кварцвініл, і т.і. Але по суті це все один і той самий ПВХ (полівінілхлорід) з різними домішками,  наповнювачами та кольорами під багатьма різними назвами. 

Ті хто застал в своєму житті вінілові диски — одразу ж впізнають цей запах. Так, це запах ПВХ. Навіть платівки мали відчутний запах. А тут ціла велика підлога!

Думаєте в ПВХ вся проблема?

Та ні. Сам по собі цей матеріал,

якщо його покласти і експлатувати  дійсно у повній відповідності до інструкції

— не буде вас турбувати сторонніми запахами. 

Саме так вам і будуть казати і виробники і продавці цих покриттів. Але це тільки напівправда. 

А що насправді тхне, і головне — шкідливо це для людини чи ні — зараз я покажу вам на конкретних прикладах, в яких мені особисто довелося приймати участь як фахівцю — який обстежував приміщення спортзалів на відповідність будівельним нормам зроблених підлог. 

Ви бачили фото на початку цієї статті?

Там на спортивній підлозі я поставив прилад — газоаналізатор. Давайте разом подивимось що ж він показує?

Примітка:

Якщо хтось є фахівцем з вимірів шкідливих речовин в повітрі приміщення, то він одразу побачить що я зробив виміри не зовсім коректно, такі виміри повинні проводитися на висоті біля 1 метра над рівнем підлоги. Тому зроблені мною вбсолютні значення не можна вважати точними, а тільки вказувати на проблему. Я ж осознано змінив місце вимірів саме тому — щоб запобігти вплив на виміри з інших можливих джерел шкідливих речовин що знаходилися у спортзалі на стелі, стінах, вікнах.

Я поясню що показує прилад.

  1. Верхній рядок — показ емісії формальдегіду (НСНО) у повітрі приміщення. Прилад показує 0,079 мг/м3, при максимально дозволеній в Україні нормі 0,100 мг/м3. Але формальдегід не має запаху.
  2. Середній рядок — це показ рівня пилу фракції 2,5 мкм, і він дорівнює 16 мкг/м3. Його норма не повинна перевищувати 20…25 мкг/м3 повітря.
  3. Нижній рядок — це сумарний показник емісії органічних розчинників (TVOC) в повітря приміщення, який дорівнює 0,475 мг/м3. Його норма в Україні — не більше 0,600 мг/м3. І от це дійсно може сильно тхнути.

Тобто в даному випадку, шкідливі речовини хоч і зафіксовані газоаналізатором і не є маленікими, але все ніби то в межах норм, яки діють в Україні, і нема за що переживати. Але тут власник цього спортзалу, який читав технічні характеристики спортивного підлогового покриття, яке він вибирав та купував  може сильно здивуватися, і спитати у постачальників цього спортивного покриття — а звідки у вимірах взявся наприклад Формальдегід (НСНО)?… Його ж в принципі не повинно бути у цьому покритті! Чи то ви мене надурили і підсунули щось неякісне? Чи то прилад здурів і показує те, чого нема насправді?

Чи то може ще щось так тхнути, що прилад який стоїть прямо на підлоговому покритті — майже доходить до максимальних норм? І хто в цьому винен?

А от тут — у точку.  Зараз все поясню.

Коли людина у спортзалі дивиться на підлогу, вона крім спортивного покриття більш нічого не бачить. На відміну від приладу — який бачить, уловлює та відображає — значно більше. 

В даному випадку якщо припустити що ви дійсно купили якісне спортивне покриття, яке ПРИ НОРМАЛЬНИХ УКЛАДАННІ ТА УМОВАХ ЕКСПЛУАТАЦІЇ не повинно тхнути, і навколо немає стін та стелі, тобто викидами шкідливих речовин з них можна зневажити, бо від місця вимірів вони далеко, то уловлювати прилад може тільки те — що знаходиться ПІД підлоговим покриттям.

А він це справді може? А що там? 

А там мабуть:

  • клей
  • грунтовка по стяжці
  • сама стяжка
  • якась бетонна основа

А в яких з цих матеріалів можуть бути формальдегід та розчинники? 

Та в усіх!

Навіть якщо припустити що маса клею та грунту по відношенню до маси стяжки з бетоном це взагалі ні що, то в сучасних стяжках та бетонах, а ви собі уявляєте масу бетону під підлоговим покриттям спортзалу (!),  повним повно усіх видів:

  • пластифікаторів,
  • прискорювачів твердіння,
  • протиморозних домішок,
  • шлаків

і все це прямо містить у собі як формальдегід, так і розчинники. Тобто  — маємо дуже велике джерело вмісту шкідливих речовин. Знайшли!

Але ж між стяжкою та повітрям у приміщенні де стоїть газоаналізатор, є спортивне покриття.

Воно ж повинно затримати ці шкідливі речовини? Чи ні?

У інструкції написано що покриття — водостійке, а відповідно — не повинно нічого пропускати. Чи це не так?

Та ні. Все так. Еластичні спортивні покриття дійсно водонепроникні. Але це ж йдеться саме про ВОДУ!  Тобто якщо ви бачите термін  ВОДОСТІЙКІСТЬ то це з точки зору підлогового покриття означае стівкість до води яка потрапляє на підлогове покриття зверху (!), наприклад при вологому прибиранні, чи залитті.

А шкідливі речовини, які вимірює прилад не є водою, це ВИПАРИ (тобто інший агрегатний стан) тих шкідливих речовин, які входять в склад материалів, і вони випаровуються з цих материалів пожиттєво, поки цей матеріал повністю не розкладеться

Ці шкідливі випари спокійно проходять крізь підлогове спортивне покриття і далі наповнюють повітря приміщення спортивного залу , яким ви і дихаєте.

Бо це підлогове покриття — паропроникне! Тобто має якусь нормовану паропроникність. Зрозуміло?

Так. Ніби то зрозуміло. Це дійсно пояснює покази газоаналізатора. Але ж… хвилиночку… До того як в приміщення спортивного залу не занесли саме це підлогове покриття — запаху ж не було! І покриття саме не тхнуло так сильно. Тобто маємо що покриття стало тхнути вже після того як його поклали у цей спортзал! Спершу — сильніше, потім — слабше, але запах все одно є, і він дуже відчутний!

Чому ж ми чуємо запах в одному залі сильніше, в іншому слабше, а інколи не чуємо зовсім? Від чого чи кого це залежить? 

На мій скромний погляд укладальника підлогових покриттів 4-го розряду це залежить саме від професійності тих, хто укладав підлогові покриття, а саме від того, чим зазвичай зневажують усі, хто займається укладанням підлогових покриттів не будучі при цьому професійними кваліфікованими укладальниками — інформацією в інструкціях по укладанню про ПІДГОТОВКУ ОСНОВИ відповідно до якогось стандарту.

Якщо покриття укладається в Україні, то в інструкції може бути написано, що основа під спортивне покриття повинна відповідати нормам  СНиП 3.04.01-87 та 2.03.13-88.

Наприклад — виділені вище  норми  я взяв з офіційного сайту по укладанню спортивних вінілових покриттів TARKETT Omnisports  можете впевнитися в цьому за цим посиланням 

Побачили?

Але те саме буде справедливо для укладання любого спортивного, і не тільки спортивного, а любого підлогового покриття з аналогічних материалів!

А що особисто вам кажуть ці буковки з цифірками?

А що вони кажуть тим хто вам укладав ці покриття? Ви у них питали?

Отож… Хоча указані норми є у відкритому доступі, але особисто мене при цьому завжди охоплює гомерічний хохот, тому що указані норми створювалися відповідно у 1987 та 1988 роках, коли не те що сучасних ПВХ покриттів, звичайних поліетиленових кульків майже не було! Були тількі імпортні, а в магазинах СРСР все завертали у пакувальну бумагу. А замість не існуючих тоді в СРСР ПВХ на підлогах лежав дійсно безпечний лінолеум, зроблений саме з льняної олії. 

Але про це ви хоч прочитати зможете.  

А ось якщо це якісь іноземні спортивні покриття, то в інструкції по їх укладанню може бути написано що основа під покриття повинна відповідати EN DIN 18365. І от тут не тільки ви з продавцями тих спортивних покриттів можете впасти в ступор не знання що це таке, але і більшість навіть непрофесійних укладальників, яким про ці європейські норми нічого невідомо. 

А це саме тому, що у ЄС подібні норми є інтелектуальною власністю їх розробників і асоціацій виробників та укладальників, які приймали участь у розробці, і відсутні у вільному доступі. Також заборонено їх повне та часткове передруковування та розповсюдження. Але дотримуватися цих норм потрібно, бо саме на них посилаються як виробники в своїх Інструкціях по укладанню, так і укладальники — які виконують роботи по укладанню підлогових покриттів. 

Так що як ви, так і переважна більшість тих хто вам буде укладати ваші спортивні покриття просто пропустять повз очі те що написано про відповідність підготовки основи нормам EN DIN 18365, бо не розуміють що це таке, і будуть читати інструкцію по укладанню далі. В результаті чого ви і отримаєте в більшості випадків — як мінімум запах вашого підлогового покриття в залі, а як максимум — повну непридатність залу до знаходження там людей із за перевищення емісії шкідливих речовин у повітрі приміщення вашого спортивного залу. 

А що ж такого у тому EN DIN 18365 написано, щоб запобігти всим цим бідам?

А там написано саме про те яким параметрам повинна відповідати основа під укладання підлогового покриття.

І якщо такі параметри як рівність основи ви інтуітивно сприймаєте вірно — чим рівніше тим краще, і такий параметр як міцність основи ви теж сприймаєте вірно — чим міцніше тим краще. То параметр ВОЛОГІСТЬ ОСНОВИ переважна більшість власників та укладальників сприймає у корні не вірно! 

От скільки б я не питав у власників любих приміщень про конкретну вологість бетонної основи чи стяжки, на які такий власних хотів укладати своє підлогове покриття, чую приблизно одну і ту саме відповідь:

так вона ж суха, бо вже рік тому, чи більше, заливалася! 

Чуєте різницю?

Я питаю про конкретну вологість, а мені відповідають про термін проведення робіт і стверждують що за цей час все висохло, не перевіривши це твердження! 

І дійсно, води ж на стяжці немає! 🙂

А тепер давайте я вам приведу пряму цитату з норми EN DIN 18365 з цього приводу: (вибачте — переклад на укранську мій власний, але суть від цього не зміниться):

На бетонних перекриттях зі  стяжкою та без неї неможливо провести інформативні
виміри вмісту вологи за допомогою звичайних вимірювальних приладів. Значення, виміряні у верхній зоні основи, не дозволяють зробити висновок про вологість бетонного
перекриття у інших частинах поперечного перетину. Так як необхідний час висихання
для бетонних перекриттів зі стяжкою чи без неї складає рік і більше, не виключене створення дефектів та пошкоджень  укладених підлогових покриттів під
дією залишкової вологи в основі.

Тому Замовник повинен здійснити необхідні планувальні заходи, щоб запобігти впливу надлишкової вологи з основи  впливати з основи на клей та підлогове покриття.

Побачили? Прочитали? Зрозуміли?

Якщо ні, то зараз я вам спершу покажу фото основи спортивної зали з моїм приладом — професійним вологоміром діелькометричного методу вімірювання вологості стяжки (який саме і повинен використовуватися для таких вимірів в Україні, згідно з ДБН В.2.6-22-2001 Додаток «Г»), яким я виміряв вологість основи приміщення спортивного залу, де замовник  збирається укладати спортивне підлогове покриття.

Дивіться

Вологість на поверхні основи у спортзалі 5,2%

Побачили?5,2% !!!

І це тільки — на поверхні!!! А скільки в нижній третині, де і потрібно вимірювати вологу в стяжці? 

От я і кажу що Замовники, якщо не бачать плям води на поверхні — звідки волога банально вивітрюється, помилково вважають, що вологи в основі немає, бо бач — пройшов рік чи більше… І що?! Волога в бетонну основу, якщо під нею немає надійної ПАРО (не гідро) ІЗОЛЯЦІЇ — буде постійно впитувати в себе вологу яка випарюється з грунту, чи підвалу, чи навіть з масивного бетону, для якого 4-5% вологи це нормально. А скільки ж вологи можна під спортивні вінілові покриття, згідно того клятого EN DIN 18365 ?

А дивіться!

Буду вас навчати.

Під еластичні і текстильні покриття для підлоги, паркет та дерев’яні покриття, а також ламінатну підлогу

Якщо основа без підігріва:

  • на основі цементу (стяжка, бетон) — не більше 2% СМ
  • на основі сульфіта кальцію — не більше 0,5% СМ

Якщо основа з підігрівом:

  • на основі цементу (стяжка, бетон) — не більше 1,8% СМ
  • на основі сульфата кальцію — не більше 0,3% СМ

Побачили? 

У нас на поверхні 5,2%, а по нормам у нижній третині де вологість завжди повинна бути більша — потрібно менше 2% вологи, щоб не було проблем!

Для того щоб ви зрозуміли до яких наслідків може привести вологість основи навіть менша від 5,2% — наведу вам фото з власноного архіву з одного з спортивних залів Києва 

Спортивний зал у м. Київ, в якому еластичне спортивне покриття укладено на основу в підвищеною вологістю
Вологість під спортивним еластичним покритям в мвсці відшарування та пошкодження покриття - 4,5%
Такі дири з'являються в еластичному спортивному покритті під впливом підвищеної вологи у основі, яка не була заблокована простими але дієвими засобами... - зекономили...
Бугри, які виникають під підлоговим покриттям у спортзалах, коли під дією вологи з основи еластичне спортивне покриття зпершу відшаровується, потім - вспучується буграми (що на фото), потім - рветься

Побачили до чого приводить вологість на поверхні основи у 4,5% ?

А біда в тому що всього цього могло б і не бути, якби власники спортивного залу не зекономили при укладанні на кваліфікованих професійних укладальниках, які б могли виявити проблему ДО початку робіт з укладання, а не після — коли вже все пошло буграми і почало руйнуватися. Зекономили…

Як потрібно проводити вимірювання вологості з точки зору EN DIN 18365.

Спершу потрібно зробити виміри вологості приладами неруйнівної дії, в Україні це, наприклад, прямо прописані у ДБН В.2.6-22-2001, в Додатку Г — прилади діелькометрічного методу вимірювання (саме як у мене на фото). 

Ці прилади можуть тільки приблизно оцінити вологість на поверхні основи, але вони показують інші (вагові) значення вологи, ніж зазначені у DIN, значення «СМ» (які визначають вміст вологи методом за допомогою карбіду кальцію) , і для яких потрібно дістатися нижньої третини основи — зруйнувавши основу зверху.

Тобто спочатку цими дієлькометричними приладами потрібно на площі до 100 м2 зробити не менше 20 вимірів, знайти точку з максимальною вологою,  і потім вже зробити в цьому місці точний вімір приладом який показуєє вміст вологи визначений «СМ» методом. 

DIN 18365 вимагає мінімум одного точного виміру СМ методом на кожні 100 м2 площі

і указує на те що саме покази «СМ» методом мають на будівництві вирішальне значення.

Від себе можу доповнити, що зараз вже є дорогі електричні прилади які максимально точно показують вміст вологи методом СМ без застосування досить дорогих ампул з карбідом кальцію і без наявності спеціальної СМ лабораторії, але для того щоб вони дали точне значення вмісту вологи — потрібно все одно дістатися нижньої третини основи і зробити вимір саме там.

Є ще один спосіб хоч приблизно швидко оцінити вологість в нижній третині основи, без руйнування стяжки, про цей метод я писав раніше у своїй статті «Якщо стяжка волога» за цим посиланням.

А тепер давайте разом повернемося до спортивного залу з самого першого фото на початку статті. 

Що ж там могло вплинути на досить великі покази газоаналізатора по рівню формальдегіда (який не має запаху, але є найшкідливішим канцерогеном для організму людини), та органічних розчинників (запах яких ми відчуваємо), чи може на це впливати підвищений рівень вологи в основі?

Та звісно ж може! Саме про це і йшла мова у EN DIN 18365 !

Дивіться:

Покази газоаналізатора вмісту формальдегіду , пилу та органічних розчинників у повітрі приміщення стортивного залу з покриттям з ПВХ
Вимір вологи основи під спортивним покриттям крізь маленький шар повітря на стику між підлогою та стіною

Фото зліва — з показами газоаналізатора у спортивному залі,  ви вже бачили вище, а Фото зправа — виміри в тому ж спортивному залі рівня вологості основи. 

Одразу скажу — я не дістався датчиками вологоміра до основи, бо щілина між стіною та підлогою виявилася замалою, але навіть тільки наблизившись до основи прилад вже ЗАФІКСУВАВ ПЕРЕВИЩЕННЯ МАКСИМАЛЬНОГО РІВНЯ ВОЛОГИ навіть на поверхні основи!

Бачите — прилад показує 2,1% на поверхні, при дозволених у EN DIN менш ніж 2,0% СМ.

Скориставшися методикою перерахунку вологості на поверхні у вологість в нижній третині, на яку я посилався вище, приблизно оцінюю реальний вміст вологи між біля 4% СМ під даним спортивним покриттям. 

Тому вздуття та пошкодження спортивного покриття як у випадку що розглядався вище — немає, але підвищений рівень неприємного запаху — вже є.

Ось і маємо — підвищений вміст вологи прямо впливає на за допомогою парів вологи на клеї, крунти і саме спортивне підлогове покриття, чим робить УМОВИ ЕКСПЛУАТАЦІЇ (про які і йде мова в усіх інструкціях з укладання, і яких потрібно дотримуватися — щоб не злітіти з гарантії) відмінні від нормальних, на які посилається у своїх інструкціях виробник цього підлогового покриття, що і дає значне підвищення емісії шкідливих речовин у повітря спортивного залу, яке ми частково відчуваєємо як неприємний запах

Якщо ви мене спитаєте — а яке відношення має підвищення вологи в основі до запаху з підлогового покриття, бо волога ніби то самма по собі ні чим не тхне, то я вам на це просто приведу також цитату з того ж EN DIN 18365

Усі  підлоги, особливо маючими у складі ксілолит, слід грунтувати продуктами, не містящими воду, щоб запобігти появи запаху від їх взаємодії. Це залежить, у тому числі, від вмісту  органічних компонентів та від клімату у приміщенні

Ну що до цього можна ще додати…? Європейський стандарт прямо пов’язує шкідливий запах підлоги від вмісту вологи не тільки в основі, а навіть у грунтовках якими та основа грунтується! Та від клімату (температури та вологи у самому приміщенні).

До цього можу тільки додати що наприклад виробники коврових штучних материалів типу ковролін, прямо указують в своїх інструкціях про те що треба уділяти особливу увагу вологості основи, бо при її підвищеному рівні (більше 2% СМ) виникає неприємний запах від впливу цієї вологи на водні клеї — які виробники коврових покриттія застосовують при укладанні ковролінів.

Чому про це саме не пишуть в своїх інструкціях виробники спортивних покриттів з ПВХ, які укладаються в більшості випадків на ті самі клеї — зрозуміти важко, але скоріш за все виробники професійних спортивних покриттів розраховують саме на те що укладанням їх покриттів будуть займатися саме професійні укладальники, котрі повинні все це знати.

Але у розглянутому мною  випадку хоч покази емісії виміряних газоаналізатором шкідливих речовин були у межах норми, а ось у іншому спортивному залі, все було значно гірше.

Дивіться.

Перевищення емісії шкідливих речовин у спортивному залі під впливом підвищеної вологи у основі під спортивним покриттям

Бачимо перевищеннямаксимально дозволеного рівня формальдегіду та розчинників приблизно у 1,5 рази:

  • формальдегід НСНО = 0,147 мг/м3 (норма не більше 0,100 мг/м3)
  • органічні розчинники TVOC = 0,917 мг/м3 (норма не більше 0,600 мг/м3)

І можете повірити на слово, запах від покриття у цьому залі був відчутний не тільки мені, але і власнику. 

До речі, хочу одразу повідомити хто винен у цьому з точки зору того ж EN DIN 18365.  І чи може Замовник пред’явити претензію виконавцю, якщо виявить негативний вплив вологи на якість підлогового покриття чи той самий сильний запах?

Приведу цитату з DIN з цього приводу:

Так як рішення о конструкції підлоги  приймає тільки Замовник, і підрядник не може
впливати на нього, на підрядника неможна покладати  відповідальність за пошкодження
покриття для підлоги, що пов’язані з  проникненням у нього вологи з несучих  перекриттів.

Як бачите — вся відповідальність покладається виключно на Замовника. Але він же не профі! Що ж йому робити в даній ситуації? Він не обізнан не те що про Європейські, а навіть і про українські норми. Що з цього приводу радить той же EN DIN 18365 ?

Невже Замовник залишився сам на сам з проблемою, і створить він безпечний з точки зору емісії шкідливих речовин спортивний зал — це для нього лотерея?

Ні. По перше, що радять усім замовникам не тільки європейські, а взагалі любі норми які я тіки бачив, це — робити любу конструкцію підлоги у відповідності до ПРОЕКТУ. А якщо проекту немає, то користуватися послугами дійсно професійних укладальників підлогових покриттів, хоча б на стадії  — до початку проведення робіт з укладання підлогових покриттів, а саме:

Якщо Замовник не в змозі достатньо точно  визначити вид та параметри основи, він зобов’язан долучити до проведення оцінки  компетентних  фахівців 

і далі…

«При наявності  у підрядника сумнівів по відношенню до наявного виду
конструктивного виконання…, по
відношенню до якості  постачаємих Замовником материалів чи будівельних елементів чи по відношенню робіт інших  підрядчиків, він зобов’язан 
одразу – по можливості до початку робіт — письмово повідомити про це Замовнику; при цьому відповідальність за свої дані,  розпорядження чи поставки все одно несе Замовник».
Обов’язок перевірки відображена в усіх «Загальних  технічних умовах» і сформульована
однаково з невеликими відмінностями. Но в зв’язку з особовим значенням даного положення для
Підрядника воно було включене у «Загальні технічні умови» з адаптацією до конкретних
видів робіт. У вище зазначеному  документі нічого не сказано про об’єм та спосіб
перевірки. Для документації та інформації результати перевірки повинні бути
зафіксовані у письмовому вигляді. Але Замовник вправі розраховувати, що Підрядник у
повній мірі використає свої професійні знання задля захисту його від  втрат.
Робітник, виконующий укладання підлог, повинен володіти знаннями, щоб мати
можливість оцінити пригодність основи для укладаємих ним підлогових  покриттів та вирогідність шкідливих впливів на конструкцію підлоги. Однак у зв’язку з цим не варто
пред’являти до Підрядника, що виконує настил підлог, непосильні для нього вимоги

До речі, саме це, але іншими словами радять тим Замовникам, які хочуть укладати любі підлогові покриття, і ті самі норми, на які посилається на своїй сторінці при укладанні спортивних підлогових покриттів з вінілу і не тільки — компанія ТАРКЕТ, а саме на норми СНиП 3.04.01-87 та 2.03.13-88, які вимагають кваліфікованого укладальника підлогових покриттів перед початком робіт перевірити правильність та якість попередніх виконаних робіт, скласти про це Акт, та передати його Замовнику зі своїми зауваженнями, якщо щось не буде відповідати Проекту, чи будівельним нормам. 

Ось і я, побачивши усе вище згадане неподобство з перевищенням вологості основи, та значно збільшеними від цього викидами в повітря спортивних залів шкідливих речовин — порадив своєму замовнику у письмовій формі, у вигляді Акту перевірки основи у спортивному залі, у якому ще не встигли покласти підлогове спортивне покриття, і в якому мною була зафіксована  підвищена вологість в основі  (тому що між нею та грунтом ні хто не здогадався укласти навіть елементарну пароізоляцію) — дивіться фото показів вологи на поверхні…

Вологість на поверхні основи у спортзалі 5,2%

для максимального зменшення майбутнього впливу вологи з основи на спортивне підлогове покриття — заблокувати залишкову вологу у цій основі, а разом з нею і усі викиди шкідливих речовин з цієї основи у повітря приміщення спортивного залу — за допомогою спеціального епоксидного пароізолятора ТДЄ ГПІЕП-2К, який потрібно нанести при такій наявній волозі — у три шари, з загальною витратою у 400 г/м2. 

Грунт пароізоліційний ТДЄ ГПІЕП-2К - для надійного блокування парів вологи в основах
Нанесення епоксідного пароізолятора ТДЄ ГПІЕП-2К у спортивному залі міста Покровськ. Нанесення здійснюється плоским металевим шпателем з витратами: 1-й шар - 200 г/м2; послідуючи шари - по 100 г/м2 грунту.

Нанесення на існуючу основу з бетону чи на стяжку 3-х шарів епоксидного грунту ТДЄ ГПІЕП-2К виробництва «Торговий Дім Єременко» ТМ — надійно заблокує усю наявну вологу в основі і мінімізує на скільки це тільки можливо — шкідливий вплив її на підлогове покриття та матеріали, на які це покриття буде укладатися. 

Ціна питання по матеріалах 14 Євро/м2 — на три шари — українського сертифікованого пароізолюючого грунту ТДЄ ГПІЕП-2К.

Це майже втричи дешевше ніж використати наприклад німецький аналог Uzin PE 480, якого потрібно буде 600 г/м2 для блокування подібної кількості вологи в основі.

Якщо підлогове покриття буде укладатися на клей що містить у своєму складі епоксид, то таким клеєм спортивне підлогове покриття можна безпосередньо приклеювати до загрунтованої любим грунтом-пароізоляитором  основи.

Якщо ж для укладання спортивного підлогового покриття потрібно використовувати клей на якійсь іншій основі, то для забезпечення надійної адгезії між таким клеєм та епоксидним пароізолятором потрібно при нанесенні останього третього шару пароізолятора — просипати його піском з витратою приблизно 4 кг/м2, щоб пісок повністю покрив шар грунту. 

Через 24 години можна видалити залишки піску що не пристали: спочатку — щіткою, потім — промисловим пилотягом. Отримана таким чином основа буде придатна для укладання любого покриття за допомогою любого типу клею.

Приклад. як наша компанія наносить не тільки епоксидний грунт на основу для подальшого укладання підлогових покриттів у спортивних залах ви можете побачити в нашому відео  про створені нашою компанією спортивні зали — «Спортивний паркет «ТДЄ». Конструкції. Практична реалізація»

Маємо надію, що наші поради та знання викладені у цій Статті — допоможуть вам у вирішенні проблем з підготовкою основи та професійним підходом до укладання спортивних підлогових покриттів у вашіх спортивних залах, щоб ви дихали в них — максимально чистим повітрям.

Прочитавши цю мою статтю вас могла здивувати її назва, що мова йде про спортзали де у якості підлоговово покриття використовуються покриття відмінні від паркетних. Так. Просто коли укладають ПАРКЕТНІ покриття — зазвичай навіть не профі — думають про шкідливий вплив випарів вологи з основи, роблять відповідні виміри і долучають для укладання професійних укладальників. А рулонні полімерні покриття зазвичай розкатує і укладає хто завгодно, хоч продавці та менеджери. 

Професійний спортзал реалізований нашою компанією у липні 2022 року у школі села Добросин Львівської обл., зі спортивного паркету "ТДЄ" виробництва "Торговий Дім Єременко" та професійної спортивної лінійки від німецького концерну "BONA"

Автор статті

  • Дипломований інженер 
  • кваліфікований укладальник підлогових покриттів 4-го розряду

Євген Єременко

(050) 0560000 (тел, WhatsApp, Telegram)

Share this content: